Naslovnica Platforma PERSON

Platforma PERSON

ZAJEDNO GRADIMO DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI ZA SVE – POZITIVNO O INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA!

PRIDRUŽITE SE NAJVEĆOJ DRUŠTVENO ODGOVORNOJ I DONATORSKOJ ZAJEDNICI ZA PODRŠKU I RAZVOJ INKLUZIVNIH ZAJEDNICA U BIH – PLATFORMA PERSON

PODRŽITE PROGRAM ”ŽIVOT U LOKALNOJ ZAJEDNICI” KAO POKROVITELJ ILI DONATOR!

Sa ciljem daljnjeg razvoja programa ”Život u lokalnoj zajednici”, SUMERO je pokrenuo platformu PERSON kroz koju donatori, biznisi, istaknuti pojedinci i građani podržavaju razvoj i život osoba s invaliditetom u lokalnim zajednicama u BIH.

Ovaj program predstavlja sveobuhvatan pristup podršci osobama s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta kako bi mogle živjeti samostalno u svojim lokalnim zajednicama uz ostvarenje ljudska prava (mobilnost, izražavanje), pruža im se mogućnost za stvaranje novih društvenih odnosa, sticanje kompetencija za samostalan život (kuhanje, kupovina, čišćenje), te učenje novih vještina kako bi se mogli uključiti na tržište rada.

SUMERO aktivno radi sa centrima za socijalni rad, lokalnim vlastima i relevantnim službama, te stručnjacima kako bi što više osoba prošlo kroz proces deinstitucionalizacije i ponudila alternativa smještaju u institucije, te ostvarilo pravo na život u lokalnoj zajednici uz adektvanu podršku. Jedina smo organizacija koja omogućava kroz verifikovan program mapiranje, pripremu za izlazak iz institucije, adaptivni smještaj, sticanje osnovnih životnih vještina i konačno samostalno življenje u skladu sa mogućnostima svake osobe/korisnika uz podršku stručnih asistenata.

Članica smo krovne organizacije INCLUSION EUROPE i u saradnji sa domaćim, te međunarodnim partnerima i donatorima pružamo jedinu alternativu naspram institucionalizacije – jednake mogućnosti za sve uključujući i dostojanstven život u zajednici kakav je osiguran u zemljama Europske Unije. Savez Sumero je dobitnik svjetskog Zero Project priznanja za inovativnu praksu u oblasti razvoja socijalnih usluga u zajednici.

Program ‘’Život u lokalnoj zajednici’’ provodi se u 4 kantona u FBiH i 20 lokalnih zajednica uz skoru uspostavu u ostalim kantonima, Brčko Distriktu, te Republici Srpskoj. Unutar programa trenutno je osigurana podrška za 150 osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta koji žive samostalno u zasebnim stambenim jedinicama (preko 50) uz podršku stručnog osoblja.

Stambene jedinice se nalaze u Sarajevu, Zenici, Jajcu, Kaknju, Travniku, Bugojnu i Bosanskom Petrovcu. Jedina smo organizacija koja omogućava kroz verifikovan program izlazak iz institucije, adaptivni smještaj, sticanje osnovnih životnih vještina i konačno samostalno življenje u skladu sa mogućnostima svake osobe/korisnika uz podršku stručnih asistenata. Broj uključenih osoba u program raste do 15% godišnje!

KAKO se možete uključiti u PERSON platformu i podržati program ”Život u lokalnoj zajednici”?

 Finansijska i/ili zagovaračka podrška za održivi razvoj programa ŽIVOT U LOKALNOJ ZAJEDNICI i uspostavu novih zajednica
 Financijska podrška za rehabilitaciju osoba nakon života u instituciji i povratka u lokalnu zajednicu (radionice, stručno osposobljavanje, aktivnosti samozastupnika, radno okupaciona terapija)
 Financijska sredstva za materijal i opremu, te renoviranje i održavanje stambenih jedinica za korisnike socijalnih usluga

 Financijska sredstva za kupovinu namještaja i uređaja za dom ili donacija u robi
 Financijska sredstva za nabavku hrane i higijene ili donacija u robi, prerambenim proizvodima
 Podrška u novcu ili robi za aktivnosti u zajednici (automobil, gorivo, nabavka sportske i druge opreme, individualni programi podrške – stipendiranje edukacija, briga o zdravlju (oralna higijena, reproduktivno zdravlje, roditeljstvo)

Uplatu novčanih sredstva u vidu donacije možete uplatiti na slijedeći žiro račun, Svrha: Donacija za program Život u lokalnoj zajednici 161-00000-539-00-098 Raiffeisen bank dd BIH

Za plaćanja iz inostranstva, molimo da popunite slijedeće podatke: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA; SWIFT CODE: RZBABA2S; ADDRESS: ZMAJA OD BOSNE BB, SARAJEVO BIH BENEFICIARY: IBAN KOD: BA391611000000313368, SUMERO SAVEZ, ADDRESS SUTJESKA 18, SARAJEVO

AKTIVNOSTI KAO I SAM PROGRAM SE MOŽE PODRŽATI PUTEM NOVČANE DONACIJE ILI POKLONA U ROBI, OPREMI, TE HRANI. POPUNITE ONLINE FORMU NAKON ČEGA ĆE VAS KONTAKTIRATI OSOBLJE SUMERO.

    Članice PERSON platforme