Naslovnica Sumero aktivnosti Konferencija dijaspore BiH u Teksasu: Sumero primjer najboljih regionalnih praksi u procesu...

Konferencija dijaspore BiH u Teksasu: Sumero primjer najboljih regionalnih praksi u procesu deinstitucionalizacije

Direktor Instituta za razvoj Impact (I4DI), Emir Nurkić, učestvovao je na panelu ‘Održivi razvoj u BiH i na Balkanu’ na Konferenciji dijaspore BiH održanoj u Austinu u Teksasu, 21. maja 2023. godine.

Dr. Emir Nurkić-Kačapor je na panelu iznio primjer najbolje regionalne prakse u procesu deinstitucionalizacije koju implementira Savez Sumero, a u čijoj mreži je i I4DI, think+do tank organizacija posvećena pokretanju pozitivnog društvenog i ekološkog uticaja kroz sistemski pristup globalnoj održivosti zasnovanoj na podacima.

Održivost nije samo fokus I4DI, već i strast svih u timu koja se ogleda u dubokom ispunjenju u dijeljenju znanja i inspiriranju budućih lidera. U ovom slučaju, dr. Nurkić-Kačapor je imao privilegiju da se angažuje s izvanrednom grupom motiviranih i vođenih bosanskohercegovačkih Amerikanaca, željnih da naprave razliku u zemlji svog porijekla, i podrže njihove napore da efikasnije iskoriste svoju agenciju, oblikuju politiku i kataliziraju stanovništvo inicijative za održive rezultate.

Učesnicima konferencije su iznešeni rezultati rada Saveza Sumero i način uspješne provedbe procesa deinstitucionalizacije kao i socijalnih usluga koje organizacija pruža osobama sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama razvijajući podršku u zajednici za njihovu socio-ekonomsku inkluziju i učešće na tržištu rada što im omogućava da žive samostalno i budu prihvaćeni članovi društva.

Emirov angažman odražava nepokolebljivu posvećenost bh. dijaspori i široj regiji Balkana. Istovremeno, ohrabreni smo činjenicom da bi vladine agencije SAD-a, kroz svoje programe ulaganja dijaspore, mogle razmotriti organizacije poput Sumera da pomognu u zapošljavanju ovih teško zapošljivih kategorija u programe i kompanije koje su direktna investicija bh. dijaspore.

Zahvaljujemo se dr. Emiru Nurkić-Kačaporu na njegovom angažmanu i prezentaciji rada Saveza Sumero kao i aktivnom učešću I4DI u razvoju pozitivnih promjena koje će doprinjeti ispunjenju ciljeva za koje se zalaže i zagovara Savez Sumero, a to je društvo jednakih mogućnosti i primjena ljudskih prava osoba s invaliditetom.

Prethodni članakMinistar Delić s predstavnicima organizacija People In Need i Sumero dogovorio prve korake za izradu strategije deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom
Naredni članakMinistrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Enda Pavić posjetila Sumero centar