Naslovnica Sumero aktivnosti Volimo domaće proizvode, volimo Bosnu i Hercegovinu – implementiran mini projekat 387

Volimo domaće proizvode, volimo Bosnu i Hercegovinu – implementiran mini projekat 387

U toku mjeseca jula implementirali smo aktivnost ”387”. Prvi korak bila je edukacija o domaćim proizvodima, kako ih prepoznati u trgovini i koji je značaj kupovine proizvoda proizvedenih u Bosni i Hercegovini. Poseban dio edukacije predstavljala je priprema za zajednički šoping, gdje su korisnici praktično trebali pokazati znanje od 387 proizvodima stečeno na edukaciji. U tu svrhu napravljena je simulacija pronalaska 387 koda na proizvodima. Urađena je vježba gdje su korisnici između nekoliko ponuđenih proizvoda trebali prepoznati koji je proizveden u BiH i na koji način su prepoznali porijeklo tog proizvoda.

Nakon edukacije, učesnici aktivnosti obavili su kupovinu, sa ciljem da pronađu što više domaćih proizvoda na policama i kupe domaće namirnice za zajednički ručak.

Nakon kupovine, koristeći domaće namirnice organizovali smo zajednički ručak. Naši korisnici izvrsni su kuhari. Svi zajedno naučili smo puno toga novog i korisnog. Ključno pitanje na kraju je bilo: ”Ko će oprati posuđe?”

Mini projekat 387 implementirali su korisnici stambenih zajednica u Zenici i Jajcu. Aktivnost je organizirana u sklopu projekta ”Jačanje procesa deinstitucionalizacije i servisi podrške u lokalnim zajednicama”, koji podržava Američka agencija za razvoj i saradnju (USAID).