Home Aktualni projekti Održana radionica za ključne aktere u zajednici

Održana radionica za ključne aktere u zajednici

5
0

Završena je dvodnevna radionica za ključne aktere u zajednici „Život u lokalnoj zajednici nije alternativa nego jedini put“ koja je organizirana uz podršku Programa zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.

Na radionici su učestvovali predstavnici centara za socijalni rad iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona kao i predstavnici centra za socijalni rad Brod, lokalnih institucija i službi Grada Bijeljine kao i predstavnici USAID Inspire programa.

Fokus radionice je bio na prenošenju iskustva Sumera za uspostavljanje usluga stanovanja uz podršku u novim lokalnim zajednicama, kao ključnog segmenta u procesu deinstitucionalizacije i osiguravanja prava na život u lokalnoj zajednici za osobe sa invaliditetom. Također, na radionici je predstavljen primjer dobre prakse Centra za socijalni rad Zenica kao jednog od lidera u provođenju procesa deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom.

Svoj doprinos radionici je dalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike kroz izlaganje savjetnika ministra g. Tarika Smailbegovića o značaju primjene sistemskih rješenja te donošenja strateških dokumenta u oblasti deinstitucionalizacije,  a koji će doprinijeti uvođenju ovog modela u veći broj lokalnih zajednica. Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na izradi strateškog dokumenta u oblasti deinstitucionalizacije u FBiH. 

Naime, Sumero više od deset godina radi na razvijanju i implementaciji programa  ”Život u lokalnoj zajednici”, putem kojeg provodi proces deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije za više od 150 osoba u BiH i razvija servis podrške za život osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici.  U skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, podrška kroz ovaj program podrazumijeva poštivanje dostojanstva osobe i prava na izbor, uz individualiziran pristup. Život u lokalnoj zajednici je pravo svih ljudi, pa tako i osoba sa invaliditetom.

Nakon radionice uručene su zahvalnice medijima koji su u protekloj deceniji podržali rad i djelovanje Sumero, te doprinijeli promociji prava osoba sa invaliditetom, afirmaciji deinstitucionalizacije i programa “Život u lokalnoj zajednici”.