Naslovnica Aktualni projekti Održana trodnevna radionicu na temu izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji...

Održana trodnevna radionicu na temu izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji OSI u FBiH

Savez Sumero je uz podršku organizacije People in Need Bosnia and Herzegovina i partnerstvu sa ProReha i NEŠTO VIŠE u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike organizovao trodnevnu radionicu na temu izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji u FBiH s ciljem poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom.

Kao akteri smo pored tehničke podrške dali prijedloge kojim se osobe s intelektualnim teškoćama mogu adekvatnije definisati u zakonskim rješenjima.

Ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, gosp. Adnan Delić je istakao da 𝐎𝐭𝐯𝐨𝐫𝐞𝐧𝐨 𝐭𝐫ž𝐢š𝐭𝐞 𝐳𝐚 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐞 𝐬 𝐢𝐧𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐢𝐭𝐞𝐭𝐨𝐦 predstavlja 𝐩𝐫𝐢𝐨𝐫𝐢𝐭𝐞𝐭 𝐳𝐚 𝐬𝐯𝐞, te da je Zakon najbolji alat za inkluziju.
Udruženje poslodavaca u FBiH je također pohvalilo ovu inicijativu, naglašavajući važnost uključivanja osoba s invaliditetom na otvoreno tržište.

Savez Sumero izražava zahvalnost svim učesnicima radionice za iskazanu podršku i spremnost da se realiziraju konkretni koraci u smislu zakonske regulative, ali i da se kroz ovaj segment osnaži pozicija osoba s invaliditetom kroz implementaciju prava prema UN konvenciji, a koju je potpisala i naša država.

Savez Sumero sa partnerskim organizacijama provodi i u narednom periodu će realizirati niz aktivnosti u okviru projekta „My work-ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom“ koji finansira Vlada Republike Češke, a u BiH provodi PIN.

Prethodni članakKulinarska radionica i brošura ”Kako se pravilno hraniti”
Naredni članakDeinstitucionalizacija osoba sa invaliditetom na području općine Centar