Naslovnica Aktualni projekti Održan sastanak sa predstavnicima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike

Održan sastanak sa predstavnicima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike

USAID-ov program podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE nastavlja poticati ukidanje prakse institucionalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama u Bosni i Hercegovini. Ove sedmice održan je sastanak sa predstavnicima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na kojem su učestvovali predstvanici USAID-a i Saveza Sumero, kako bi radili na rješenjima i obavezali se na zajednički rad na deinstitucionalizaciji.

Zahvaljujemo se USAID Bosnia and Herzegovina za podršku programu Život u lokalnoj zajednici kojeg Savez Sumero provodi u okviru aktivnosti deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire. Izražavamo i zadovoljstvo zbog spremnosti predstavnika vlasti, posebno Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, za promjene i uvođenje novih zakonskih i drugih rješenja koji će unaprijediti proces deinstitucionalizacije u našoj zemlji.

Vjerujemo da će strateški dokumenti, u čijem kreiranju učestvuje i Savez Sumero, osigurati humaniji tretman za osobe s intelektualnim teškoćama, te efikasniji sistem deinstitucionalizacije uz adekvatnu podršku. Želimo se također zahvaliti stanovnicima u lokalnim zajednicama gdje se provodi program Život u lokalnoj zajednici, a koji su pokazali šta znači biti ”dobar komšija” i značajno pomogli proces deinstitucionalizacije i integracije osoba s intelektualnim teškoćama.

Osim što osnažuje i radi na rehabilitaciji osoba s invaliditetom u BiH, podržavajući ih putem sistemskih reformi i pomažući im u svakodnevnom životu u lokalnoj zajednici, Savez Sumero štiti prava osoba s intelektualnim poteškoćama u BiH i omogućava im nezavisan život uz odgovarajuću podršku.

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire je prethodno potpisao Memorandum o razumijevanju s Ministarstvom rada i socijalne politike Federacije BiH s ciljem pružanja podrške u pripremi strateških dokumenata – između ostalog, u oblasti deinstitucionalizacije u Federaciji BiH.

Prethodni članakOdržana radionica ”Kultura i religija”
Naredni članakDžejla Šarić: Uz podršku programa Život u lokalnoj zajednici ostvarujem svoje planove za samostalan život