Naslovnica Životne priče Nejrina kafa nije kao druge: Ima životnu priču

Nejrina kafa nije kao druge: Ima životnu priču

Dvadesetsedmogodišnja Nejra se radno osposobljava u Sumero kafeteriji „Inspire Corner“ i pravi najbolju kafu na svijetu. To je i subjektivno, ali i objektivno mišljenje. A tajna njenog uspjeha sigurno leži u osmijehu i pozitivnoj energiji koju prenosi na svakoga ko se nađe u njenoj blizini.

Iako je prošla kroz teške momente u svom životu, njen osmijeh je ostao najjače oružje. Već kao dvogodišnja djevojčica Nejra je smještena u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave – Sarajevo.

„Tamo sam bila do svoje četvrte godine. Potom sam otišla u SOS Dječije selo, gdje sam odrasla i završila školu“, priča Nejra.

Trebalo je vrijeme da stekne povjerenje

Po završetku škole ubrzo se zaposlila i počela da živi kao podstanarka. Radila je razne poslove, među kojima je bio i rad u kafićima. Željela je da bude samostalna. Prilikom boravka u zdravstvenoj ustanovi saznaje za Sumero i program podrške Stanovanja u zajednici.

„Nisam ni znala šta je Sumero. Kada sam došla bila sam šutljiva. Nisam htjela razgovarati sa ljudima. No, kada sam stekla povjerenje vidjela sam dosta ljudi koji mi žele pomoći i samim time sam se i ja opustila“, objašnjava ova dvadesetsedmogodišnjakinja.

Uključenost u aktivnosti

U Sumero Savezu je dobila priliku za profesionalnu rehabilitaciju, koja uskoro završava i samim time ova mlada djevojka dobija mogućnost za posao na otvorenom tržištu rada.

„Zadovoljna sam što imam mogucnost da se radno osposobim, što stječem iskustvo. Super je to za moju bolju budućnost. Najviše mi se sviđa što ima dosta komunikacije sa timom koji radi u Sumeru“, govori ona.

Posebno joj je drago što ovo nije obična kafeterija i u kojoj se ne naplaćuje kafa, već mjesto susreta stanara raznih lokalnih zajednica i održavanja brojnih edukativnih radionica. Kaže kako je zahvalna na prilici koju je dobila: „Sumero mi je dao priliku da uspijem i ja se nadam da sam uspjela“.

U kafeteriji sam od 8:00 do 17:00. A pošto u stambenoj zajednici živi sa dosta cimera kada dođe s posla popiju kafu skupa, a potom odlaze u šetnju.

„Idemo u obližnji bazen, igramo fudbala i imamo takve slične aktivnosti. Stekla sam dosta novih prijatelja. Meni je drago to sam došla ovdje i što sam upoznala ove ljude“, govori Nejra.

Sumero je obitelj

Ova mlada djevojka je i samozastupnica. To su osobe koje se bore za sebe i svoja prava. Nedavno je pričala o svom životnom iskustvu i na jednom od panela povodom održavanja Sumero dana otvorenih vrata.

Događaj je organiziran s ciljem diskusije o procesu deinstitucionalizacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, u suradnji partnerskom organizacijom People In Need iz Češke t.j. kroz projekat Moj posao i pod pokroviteljstvom Ambasade Češke Republike u BiH.

Tom prilikom je naglasila da Sumero smatra svojom drugom obitelji: „Stvarno su tu kao oslonac i šta god je potrebno. Mogu računati na njih 24 sata“.

Sumero i People in Need već duži niz godina zajedno rade na projektima koji zagovaraju deinstitucionalizaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U dugogodišnjoj suradnji izrodile su se brojne pozitvine priče. Podrška ovim projektima je Vlada Češke Republike.

Želim ostati u BiH

Ističe kako je nikada nije privlačila pomisao da ode iz Bosne i Hercegovine: „Želim ostati ovdje. Naravno, željela sam otići na more na nekih 10 dana, ali odlazak iz države ne planiram“.

Želja joj je da ovdje ima svoj kafić jer stvarno voli ovaj posao. Vidi se kao neko ko bi mogao biti samostalan, raditi i zarađivati, ali i voditi vlastiti život.

Svima onima koji su se našli u sličnim životnim situacijama i okolnostima za kraj ovog teksta je poručila: „Borite se za ono što želite i vjerovatno ćete to ostvariti“.

Autor: Adin Šabić, Communication Coordinator PIN BiH