Naslovnica Aktualni projekti Lokalne zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu se žele priključiti procesu deinstitucionalizacije

Lokalne zajednice u Zeničko-dobojskom kantonu se žele priključiti procesu deinstitucionalizacije

U Zenici je uz učešće 60 aktera socijalne zaštite iz svih lokalnih zajednica u Zeničko dobojskom kantonu predstavljen „Razvoj i perspektiva procesa deinstitucionalizacije “, te prigodna svečanost povodom Međunarodnog dana socijalnog rada.  Slijedeći primjer Grada Zenice gdje su od 2015. godine do danas razvijeni servisi podrške za preko 50 osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta, cilj je da se dobre prakse socijalnih usluga prošire u nove lokalne zajednice. Bez adekvatne podrške porodice i servisa koji će im omogućiti život u zajednici, mnoge osobe s intelektualnim teškoćama su u riziku od institucionalizacije i obično bivaju smješteni u ustanove zatvorenog tipa gdje često ostaju do kraja života.

Kvalitet života ove populacije i njihovih porodica u zajednici najčešće je jako loš, te su na krajnjim marginama društva. Razlozi za to su višestruki, predrasude, društvena isključenost, nezaposlenost, humanitarni pristup, institucionalizacija itd. Sve ovo dovodi do višestruke diskriminacije, onemogućavanja osnovnih prava poput slobode i prava na izbor i stanja gdje je odlazak u instituciju najčešće jedini put osobe. Najveća bol i briga roditelja je šta će biti s njihovom djecom nakon njihove smrti i da li će postojati druga opcija osim odlaska u instituciju do kraja života. SUMERO već više 10 godina radi na programu  Stanovanje u zajednici uz podršku, putem kojeg, u saradnji sa međunarodnim i domaćim partnerima, provodi proces deinstitucionalizacije i razvoj servisa podrške za život osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici.

Prezentacija je organizirana uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE i u saradnji sa Društvom socijalnih radnika ZDK, a u naredne tri godine je planirano uključivanje do deset novih lokalnih zajednica u proces deinstitucionalizacije.