Naslovnica Životne priče Džejla Šarić: Uz podršku programa Život u lokalnoj zajednici ostvarujem svoje planove...

Džejla Šarić: Uz podršku programa Život u lokalnoj zajednici ostvarujem svoje planove za samostalan život

Program Život u lokalnoj zajednici svakodnevno bilježi pozitivne priče. Kako je moguće nakon brojnih edukacija i podrške ostvariti san i pronaći zaposlenje pokazuje primjer Džejle Šarić koja se nedavno zaposlila u kompaniji Bositex čija je osnovna djelatnost proizvodnja radne odjeće.

”Podrška koju je SUMERO pružio mojoj majci i meni kroz program mi je omogućila da steknem nove vještine, završim sa odličnim uspjehom ekonomsku školu i dobijem mogućnost za prvo radno iskustvo”- objašnjava Džejla izražujući veliku zahvalnost vlasniku kompanije Bositex, Feridu Ajanu kao i koleginicima koje su joj pomogle da savlada radne zadatke u veoma kratkom periodu.

Džejla pored posla aktivno učestvuje u ovom Sumero programu pružajući podršku svojim sustananarkama i majci, osobama sa intelektulanim poteškoćama pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Njen hobi je i izrada dekorativnih predmeta za dom, pa nakon završene edukacije izrade makrama tehnikom za svoje prijetelje i sebe izrađuje funkcionalne i jedinstvene proizvode.

”Uživam u izradi dekoracija koje čine dom toplijim i ljepšim. Ponekad i mali predmet može napraviti veliku razliku. Sretna sam kada nekoga obradujem sa poklonom kojeg proizvedem sa puno ljubavi i pažnje”- kaže Džejla pokazujući posljednje art deco komade iz njene kolekcije.

Ovim hobijem se želi baviti i u budućnosti, te educirati druge o načinima kako mogu napraviti korisne i lijepe predmete za svoj dom.

U budućnosti, Džejla vidi sebe kao osobu koja ima stalni posao, uživa u kreativnim radionicama i svom hobiju, te osvaruje svoje planove za samostalan život.

”Vjerujem da ću realizirati planove uz podršku koju imam od moje SUMERO porodice i zahvalna sam jer imam mogućnost da radim posao koji je donekle povezan sa mojim hobijem. Naučila sam mnogo u proteklom periodu. Radujem se svakom novom radnom danu i želim da dalje napredujem – kaže Džejla pokazujući nam svoje radno mjesto.

Ponosni smo na Džejlu čiji uspjeh nas motivira da nastavimo sa daljim razvojem programa Život u lokalnoj zajednici kojeg je uz brojne donatore podržao i USAID kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.