Naslovnica Sumero aktivnosti Deinstitucionalizacija osoba sa invaliditetom na području općine Centar

Deinstitucionalizacija osoba sa invaliditetom na području općine Centar

U Općini Centar upriličeno je potpisivanje sporazuma o saradnji sa Savezom organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH „SUMERO“.

U ime Općine sporazum je potpisao općinski načelnik Srđan Mandić, dok je u ime Saveza sporazum potpisao direktor Haris Haverić. Predmet sporazuma je realizacija prevencije institucionalizacije i deinstitucionalizacija osoba sa invaliditetom sa područja općine Centar, u cilju poboljšanja kvalitete života i zaštite ljudskih prava osoba sa invaliditetom, na temelju UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Načelnik Mandić je naglasio da Općina Centar pruža podršku i posvećuje veliku pažnju organizacijama i ustanovama koje se bave podizanjem kvaliteta života osoba sa intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta, te da će Općina i u narednom periodu snažno podržavati saradnju sa organizacijom SUMERO.

-Općina Centar ima namjeru da potpisivanjem sporazuma djeluje preventivno u smislu prevencije institucionalizacije i deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom. Sljedeći korak odnosno naši ciljevi koji će se regulisati ugovorima su mapiranje i identifikacija stanja i potreba osoba sa invaliditetom. Zatim slijedi edukacija kadrova i identifikacija resursa i potreba lokalne zajednice na temu prevencije institucionalizacije. U saradnji sa neprofitnom organizacijom „ProReha“ radi se na razvijanju programa profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa ciljem kreiranja jednog održivog sistema odnosno modela procjene mogućnosti osoba sa invaliditetom, objasnila je Amra Hašimbegović-Vučković, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

Direktor Haverić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Općine Centar i načelnika Mandića osobama sa invaliditetom i nagovijestio je još bolju uspostavu saradnje nakon početka implementacija potpisanog sporazuma.

–Osobe sa invaliditetom u velikoj mjeri poslije smrti roditelja završavaju u institucijama zatvorenog i poluzatvorenog tipa. Kroz ovaj program koji je razvio „SUMERO“ idemo u pravcu da napravimo sve uslove da osobe sa invaliditetom ostanu i opstanu u svojim lokalnim zajednicama. Društvo godinama bezuspješno pokušava da kroz obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i socijalno-inkluzivne aktivnosti daju potrebne odgovore na ovo pitanje. Stoga je Savez u saradnji sa međunarodnim organizacijama USAID i Češkom razvojnom agencijom, kao i entitetskim, gradskim i kantonalnim vladama napravilo model prema kojem će osobe sa invaliditetom u krugu svojih prijatelja i porodice živjeti životom dostojnim čovjeka. Umjesto da završe u nekoj od institucija, oni će u svojoj lokalnoj zajednici imati stan, asistenciju, socijalno-inkluzivne aktivnosti i koristiti redovne zdravstvene i obrazovne usluge, objasnio je Haverić.

Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH „SUMERO“ najveća je organizacija koja se bavi pravima osoba s intelektualnim teškoćama u BiH. Proteklih deset godina ova organizacija radi na razvijanju i implementaciji programa „Život u lokalnoj zajednici“ putem kojeg provodi proces deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije za više od 150 osoba u BiH i razvija servis podrške za život osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici. Formalnu mrežu Sumero čini 19 nevladinih organizacija i javnih ustanova za osobe s invaliditetom, iz 11 gradova sa područja cijele FBiH.

Današnjem potpisivanju sporazuma također su u ime Općine Centar prisustvovali Mersida Veiz i Zlatan Kulović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

Prethodni članakOdržana trodnevna radionicu na temu izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji OSI u FBiH
Naredni članakOdržana radionica za ključne aktere u zajednici