Naslovnica Aktualni projekti Deinstitucionalizacija osoba s invaliditetom u BiH: Kvalitetniji način života

Deinstitucionalizacija osoba s invaliditetom u BiH: Kvalitetniji način života

Pružanje doprinosa procesu deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim poteškoćama u BiH, kroz stvaranje njihove nezavisnosti i socio-ekonomske uključenosti osnovni je cilj projekta “Podrška osoba s intelektualnim poteškoćama u BiH”, rečeno je na konferenciji održanoj 11.12.2023. u Sarajevu, a koji su implementirali Savez Sumero, Caritas Bosne i Hercegovine i Zavod Bakovići.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 70 osoba, predstavnika općinskih službi, centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, županijskih ministarstva, zavoda, obrazovnih i socijalnih ustanova, te predstavnika nevladinog sektora.

Tokom rada na dvanaestomjesečnom projektu radilo se na poboljšanju vještina osoba s invaliditetom u upravljanju u njihovim domaćinstvima, njihovoj interakciju u zajednicama u kojima žive, te promovisanju modela “stanovanje u zajednici uz podršku”.

Tokom projekta je rađena procjena potreba osoba s invaliditetom u oko 45 kuća i stanova, održani su treninzi upravljanja mjestima stavovanja za oko 50 korisnika, a provedene su i aktivnosti poput unaprjeđenja asistencije za oko 100 osoba s intelektualnim poteškoćama, stručno osposobljavanje i upoznavanje korisnika. Osim toga, nabavkom novog namještaja, nastojali su poboljšati uslove u kućama i stanovima, a za preko 200 korisnika su održane brojne radionice u Sarajevu, Kiseljaku, Zenici, Fojnici i Jajcu.

U uvodnom dijelu konferencije nazočnima su se obratili mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, gosp. Haris Haverić, direktor Sumera i gosp. Branko Stanić, ravnatelj Zavoda Bakovići. U radnom dijelu konferencije gosp. Nermin Cocalić je prezentirao model stanovanja u zajednici uz potporu, a kojeg Savezom Sumero provodi na području Federacije BiH prvenstveno za osobe s intelektualnim teškoćama.

U panel diskusiji govorili su gđa Marlena Bešlić iz Zavoda Bakoviće te gosp. Samir Hrustić i gosp. Ejaz Šarić iz Centra za socijalni rad. Projekte aktivnosti i njegove rezultate predstavio je gosp. Zlatko Malić iz Caritasa BiH, a o metodologiji dokumenta za multiplikaciju modela govorila je gđa Tiziana Ciampolini iz organizacije S-Nodi.

Kroz navedena izlaganja, ali i diskusiju sudionika, naglašena je važnost konferencije i dodatno djelovanje kako bi proces deinstitucionalizacije uistinu zaživio. Naročito je naglašena potreba usvajanja novog zakona o socijalnim uslugama, financiranje modela stanovanja u zajednici, obuka svih aktera uključenih u proces a posebno asistenata i osoblja centara za socijalni rad.

Konferencija je održana u okviru projekta „Potpora osobama s intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini, čiji je nositelj talijanska organizacija S-Nodi, a kojeg financira Fondacija Intesa SanPaolo banke za socijalne i kulturne djelatnosti.