Naslovnica Sumero aktivnosti BANJA LUKA ŽELI RAZVIJATI SERVISE I PODRŠKU ZA ŽIVOT OSOBA S INTELEKTUALNIM...

BANJA LUKA ŽELI RAZVIJATI SERVISE I PODRŠKU ZA ŽIVOT OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

Šta će biti poslije smrti roditelja, šta moje dijete treba da bi moglo živjeti u lokalnoj zajednici, kakvi servisi su potrebni da osoba s invaliditetom ne mora živjeti u instituciji, može li se podrška organizirati u vlastitoj kući, koje su uloge i odgovornosti vlasti, lokalne zajednice, komšiluka, države….

Ovo su neka od najčešće postavljenih pitanja novih lokalnih zajednica koje se žele pridružiti procesu deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije osoba s invaliditetom.

Tokom aprila i maja, Sumero je intenzivno radio na jačanju kapaciteta nevladinih organizacija, roditelja osoba s invaliditeotm i drugih aktera iz Banja Luke. Veliki interes za prisustvo na ukupno 4 radionice te studijskoj posjeti stambenim zajednicama i drugim sadržajima programa Stanovanje uz podršku u Zenici i Sarajevu pokazatelj su opredjeljenosti Grada Banja Luka da radi na uspostavi i razvoju servisa podrške koji će prevenirati odlazak osoba s invaliditetom u institucije.

Sumero tim iz nekoliko gradova je partnerima i gostima iz Banja Luke predstavio funkcionisanje servisa podrške u praksi, različite nivoe podrške korisnicima, stambene jedinice, radno-okupacione programe, adminstrativni centar, prostore i opremu stručnih radnika, kao i aktivnosti obrazovanja, profesionalnog osposobljavanja i osnaživanja.

Studijska posjeta i radionice za roditelje i asistente su dio aktivnosti kojom partneri i prijatelji iz udruženja Savez MeNeRaLi nastoje ojačati svoju, ali i infrastrukturu svojih članica u Banja Luci. Kroz edukacije i unapređenje sistema identifikacije i analize potreba članova Saveza i njihovih porodica za izradu procedura uvođenja novog modela pružanja usluge u zajednici ” STanovanje uz Podršku – StuP ” će se doprinijeti jačanju organizacionih kapaciteta organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj u cilju jačanja socijalne inkluzije.

Projekat ”STanovanje Uz Podršku – pravo izbora”, odobren je od strane UNDP Bosnia and Herzegovina , u okviru Projekta  „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo“ (EMBRACE), a finansiran od strane Norwegian Embassy in Sarajevo. Projekat sprovodi Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske (MeNeRaLi) u partnerstvu sa Servis centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” Banja Luka.

Ovakvim aktivnostima doprinosi se osnaživanju roditelja, motivišemo ih da budu nosioci promjena u uspostavljanju servisa podrške koji će njihovoj djeci omogućiti pravo izbora i bolju uključenost u društvo.

Dodatna vrijednost ovih aktivnosti je i upoznavanje sa kulturno-historijskim znamenitostima i ljepotama Sarajeva i Banja Luke. Aktivnosti su organizirane u kulturno-obrazovnim ustanovama i inkluzivnom ambijentu, poput Doma omladine Banja Luka, Biblioteke za slijepa lica Republike Srpske, inkluzivnom kafeu Banja Luka, Sumero centru Vogošća, te stambenim jedinicama Zenica i Sarajevo.

#UNDPEMBRACE #SUMERO #MeNeRaLi #ŽivotuLokalnojZajednici

Prethodni članakOsnaživanje kroz nove vještine
Naredni članakOpćine Tomislavgrad i Breza uključuju se u proces deinstitucionalizacije