Home Sumero aktivnosti Život u lokalnoj zajednici osoba sa intelektualnim teškoćama: Otvorena druga stambena jedinica...

Život u lokalnoj zajednici osoba sa intelektualnim teškoćama: Otvorena druga stambena jedinica u Travniku (Video)

3
0

Ovog petka u Travniku je održan sastanak Organizacije „Sumero“ sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije, te predstavnicima Instituta Franco Bettoli, pomoćnikom ministra zdravstva i socijalne politike SBK, direktora Centra za socijalni rad Travnik i drugih gostiju, na temu „Život u lokalnoj zajednici osoba sa intelektualnim teškoćama“.

SUMERO kao Savez organizacija civilnog društva promovira ljudska prava, zastupanje i samozastupanje osoba s intelektualnim teškoćama, s ciljem njihovog socijalnog uključivanja kroz razvoj kvalitetnih servisa podrške u lokalnoj zajednici. U okviru projekta Deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama „Život u lokalnoj zajednici“, u Travniku je ovog petka otvorena druga stambena jednica, a prije nešto manje od godinu dana otvorena je prva. Na području SBK ovaj model prvo je zaživio u Jajcu gdje je 2015. godine otvorena prva stambena zajednica, a projekat se proširio u Travnik gdje je 2017. godine otvorena prva stambena jedinica. Ovaj tip brige, pored svoje humane strane, finansijski je održiv i racionalniji od institucionalnog zbrinjavanja.

http://www.tntportal.ba/