Naslovnica Korisne informacije Život u lokalnoj zajednici nije alternativa nego jedini put

Život u lokalnoj zajednici nije alternativa nego jedini put

Cilj Saveza Sumero je da se u cijeloj BiH proces deinstitucionalizacije značajnije pokrene. Sada se program Život u lokalnoj zajednici provodi u deset lokalnih zajednica i pet kantona. Kroz proram se želi omogućiti osobama s intelektualnim poteškoćama ostanak i opstanak u lokalnim zajednicama.

HARIS HAVERIĆ, direktor Saveza “Sumero”

“Ovo je alternativa institucijama zatvorenog i poluzatvorenog tipa, ali u budućnosti će biti jedino moguće rješenje za organizovanje života i rada u lokalnim zajednicama. Paralelno sa procesom deinstitucionalizacije se razvija i novi modeli profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja”.

Rad Sumera podržava i Ministarstvo za socijalnu politiku Federacije BiH, čiji predstavnici napominju značaj prevencije smještaja u socijalne ustanove, ali i značaj reintegracije u zajednicu onih koji su smješteni u te institucije.

TARIK SMAILBEGOVIĆ, savjetnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku

“Radnu grupu koja će napraviti akcioni plan za deinstitucionalizaciju na nivou Federacije BiH i sigurno iz toga ide onda da svaka ustanova, odnosno oblast ima svoj akcioni plan. Ovdje su nam u fokusu i djeca bez roditeljskog staranja, osobe sa invaliditetom, ali i osobe starije životne dobi”.

Za podršku razvoja programa organizacije Sumero njeni predstavnici uručili su zahvalnice medijskim kućama, među kojima je i Javni RTV servis BiH – BHRT.

Ove aktivnosti i radionica za ključne aktere u zajednici „Život u lokalnoj zajednici nije alternativa nego jedini put“ su organizirane uz podršku Programa zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.