Naslovnica Životne priče Želim pružiti nadu i ohrabrenje onima kojima je potrebna, kao što je...

Želim pružiti nadu i ohrabrenje onima kojima je potrebna, kao što je i nama data prilika i podrška

Sabina Supur je prva korisnica usluga servisa podrške u ženskoj stambenoj zajednici Bugojno, a koji se realizira unutar Programa ”Život u lokalnoj zajednici”. Njeno iskustvo kao i brojne prepreke koje je morala prevazići su joj bili motivacija da pomogne drugima. Samoincijativno je 2021. godine donirala kosu udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” za kampanju “Moja kosa, tvoja kosa”.

‘’Želim pružiti nadu i ohrabrenje onima kojima je potrebna, baš kao što je i nama data prilika i podrška. Odlučila sam pustiti kosu i po drugi put želim da je doniram bolesnoj djeci’’-objasnila je Sabina.

Sabina je kao osoba sa intelektualnim i fizičkim invaliditetom nakon razvoda roditelja ostala bez podrške. Zahvaljujući dobrim ljudima osigurana su sredstva za njen smještaj i boravak sve do otvaranja prve ženske stambene zajednice u Bugojnu čiji rad i aktivnosti financijski podržavaju donatori među kojima je i USAID kroz njihov Program podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE.

Samostalan život u lokalnoj zajednici za osobe s invaliditetom je jedan od preduslova za ostvarivanje jednakih mogućnosti. Zahvaljujući programu Život u lokalnoj zajednici uz podršku korisnici poput Sabine mogu dati svoj doprinos zajednici u kojoj žive. Imaju pravo na iste izbore, kontrolu, slobodu kao i svaki drugi građanin, što ne mora isključivo značiti da trebaju raditi sve sami nego da se svaka praktična podrška, koja im je potrebna, treba bazirati na njihovim ličnim izborima i željama.

Program ”Život u lokalnoj zajednici” je uveden u 10 lokalnih zajednica, 4 kantona u Federaciji BiH unutar kojih su razvijeni servisi podrške za 150 osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta. Unutar programa trenutno je dostupno 40 stambenih jedinica u 10 gradova.

„Tekst je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj tekst je isključiva odgovornost Saveza Sumero i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država“.

Prethodni članakDeinstitucionalizacija osoba s invaliditetom u BiH: Kvalitetniji način života
Naredni članakNova regionalna saradnja kroz realizaciju projekta ‘’Interkulturalna razmjena za sve’’