Naslovnica Sumero aktivnosti „ZaJedno“- promocija inkluzivne kulture

„ZaJedno“- promocija inkluzivne kulture

U cilju promocije jednakih životnih prilika bez diskriminacije na bilo kojem osnovu, u četvrtak, 29.03.2018.g. održana je radionica u okviru aktivnosti “ZaJedno” za učenike i roditelje  OŠ “Isak Samokovlija”.

KJU “Porodično savjetovalište” i predstavnici pet udruženja osoba sa invaliditetom: Udruženje slijepih KS, Udruženje distrofičara KS, Udružnje gluhih KS i Udruženje oboljelih od multiple skleroze KS i Savez Sumero realizovale su radionicu s ciljem razvijanja pozitivnog odnosa prema drugom i drugačijem.

Kroz ovu aktivnost učesnici su imali priliku upoznati se sa pojmom invaliditeta, zatim preispitati vlastite mišljenja i stavove o osobama sa invaliditetom, kao i uvjeriti se da su ignoriranje, predrasude i strah glavni faktor neadekvatne socijalne interakcije.

Uz prenošenje vlastitih iskustava predstavnika udruženja učesnici su upoznati sa potrebama i problemima osoba s invaliditetom, i na koji način svojim razumijevanjem, prihvatanjem i poštovanjem mogu pomoći drugima.

Svim učesnicima direktor KJU “Porodično savjetovalište” Senad Alić  uručio je diplomu za učešće u aktivnostima “ZaJedno” i dalje podsticanje jednakih životnih prilika bez diskriminacije.

Prethodni članakKroz lokalne zajednice stanovanja do boljeg života osoba sa intelektualnim teškoćama
Naredni članakVidljivi pomaci i nove incijative rezultat saradnje između resornih ministarstava, civilnog društva i međunarodnih partnera u procesima deinstitucionalizacije, socijalne i pravne zaštite građana