Naslovnica Korisne informacije U Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci projekcije filma “Slobodni” o osobama sa...

U Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci projekcije filma “Slobodni” o osobama sa invaliditetom

Projekcije višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma “Slobodni“, autora Tomislava Žaje, će biti prikazivane ove sedmice u Banjoj Luci (25. oktobar Panevropski univerzitet Aperion u 11:30h), Sarajevu (26. oktobar Kinoteka BiH u 12:00h) i Mostaru (27. oktobar Hotel Mostar).

Film prati ljude zatvorene u institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u samostalan život, što je jedna od obaveza svih država potpisnica UN- ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a nakon projekcija održat će se i diskusije na temu deinstitucionalizacije i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini.

“Projekcija filma ‘Slobodni’ nije klasična filmska prezentacija. Radi se o ispovijestima kojima je cilj pokazati ljudskost osoba sa invaliditetom koji na delikatan način promatraju sebe i život koji žive, te se hrabro suočavaju sa važnim pitanjima. Zauzvrat, od publike se očekuje da se aktivno uključi u proces diskusije i da se osobe s invaliditetom prepoznaju kao bitan dio društva i procesa deinstitucionalizacije u Bosni i Hercegovini.

Naglašavajući da je aktivno uključivanje vlasti, lokalne zajednice, nevladinih organizacija i drugih interesnih skupina u proces deinstitucionalizacije dugoročni cilj ovih aktivnosti, direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić istakao je da je veoma značajno da istoimeni proces zaživi i pronađe svoje mjesto u Bosni i Hercegovini.

Dokumentarni film “Slobodni” do sada je prikazan na festivalima u Los Angelesu, New Yorku, Torontu, Lisabonu, Veneciji i Kanu, a nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac osvojio je na filmskoj sedmici u Veneciji, Filmskom Arthouse festivalu u Hong Kongu te na Top Indie Film Awards.

Projekcije će biti implementirane u organizaciji Saveza organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO te uz podršku Fonda otvoreno
društvo BiH.

Prethodni članakSavez Sumero provjereni partner u promovisanju prava osoba sa intelektualnim teškoćama
Naredni članakSavez SUMERO pokazao da je deinstitucionalizacija moguća