Naslovnica Sumero aktivnosti Savez SUMERO pokazao da je deinstitucionalizacija moguća

Savez SUMERO pokazao da je deinstitucionalizacija moguća

U PROTEKLE DVIJE GODINE 50 OSOBA SA INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA ZAPOČELO ŽIVOT U LOKALNOJ ZAJEDNICI

(Sarajevo, 28. oktobar 2016) Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO, u protekle je dvije godine omogućio početak samostalnog života u lokalnoj zajednici za 50 osoba sa intelektualnim teškoćama. Kreiranjem platforme koja se nudi svim nivoima vlasti i svim lokalnim zajednicama koje su spremne ući u proces deinstitucionalizacije, SUMERO je razvojem novih servisa podrške za ovu populaciju pokazao primjere dobre prakse koje su do sada implementirane u Sarajevu, Zenici, Jajcu i Bosanskom Petrovcu.

U Bosni i Hercegovini, dugogodišnji zastarjeli sistem institucionalnog zbrinjavanja osoba s intelektuelnim teškoćama doveo je diskriminacije i iskljucivanja ove populacije iz svih segmenata života. Razvoj servisa za podršku i život u lokalnoj zajednici, kao alternativa stacionarnim ustanovama, od ključnog su značaja za postizanje socijalne inkluzije što je i obaveza države prema UN konvenciji o pravima osoba si invaliditetom te je u skladu sa evropskim standardima.

Direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, rekao je da je u Bosni i Hercegovini pokrenut proces deinstitucionalizacije te da je SUMERO pokazao da je proces izvodljiv kroz uspostavu servisa samostalnog stanovanja uz podršku u lokalnim zajednicicama. “Ove sedmice javnost je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru imala priliku pogledati dokumentarni film Slobodni koji je na pravi način pokazao kako je proces deinstitucionalizacije uspostavljen i kako funkcionira u Republici Hrvatskoj. Mi želimo da država Bosni i Hercegovini odnosno svi njeni nivoi preuzmu odgovornost za proces deinstitucionalizacije i što je obaveza prema UN-ovoj konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, a radi se o tome da svaka osoba sa intelektualnim teškoćama ima pravo izbora, gdje će, s kim i na koji način živjeti”, naglasio je Haverić te dodao da društvo u BiH mora raditi na tome da osobe s intelektualnim teškoćama i njihove porodice jednako učestvuju u svim aspektima života, da imaju izbor, mogućnost i poštovanje.

Teško je gledati ljude koji se pate ni krivi ni dužni, a koji bi po ustavima i zakonima trebali imati osnovna prava i živjeti kao i svi mi. Istovremeno sam se osjećao lijepo jer sam bio visoko motiviran time da je to priča o kojoj se nije puno govorilo i koja je na neki način tabu tema u svim našim društvima, pa i većem dijelu svijeta. Ako ne progovorimo o nečemu, ako ne vidimo drugoga u potrebi, u problemu, ne možemo ni pomoći. To je motivacija za sve nas, za jednu promjenu društva u jedno bolje i sretnije društvo za sve ljude”, naveo je nakon projekcija autor filma “Slobodni“, Tomislav Žaja.

Nakon projekcija filmova o osobama sa intelektualnim teškoćama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, upriličene su i diskusije sa publikom što je bila prilika za razmjenu informacija, mišljenja i uspostavljanje socijalnog dijaloga između predstavnika vlasti i nevladinih organizacija, kao i drugih interesnih strana o procesu deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije, identifikaciji dobre prakse i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Savez SUMERO nastavit će raditi na promociji ljudskih prava, zastupanju i samozastupanju osoba sa intelektualnim teškoćama, a sve sa ciljem njihovog što većeg socijalnog uključivanja.