Home Sumero aktivnosti Proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom dobija podršku i Češke razvojne agencije

Proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom dobija podršku i Češke razvojne agencije

7
0

Sumero centar za podršku osobama s invaliditetom u zajednici bio je mjesto svečane ceremonije organizirane povodom početka novog projekta o procesu podrške deinstitucionalizaciji inkluziji osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Događaj je okupio relevatne aktere sistema socijalne zaštite, međunarodnih i domaćih institucija, organizacija civilnog društva i pojedinaca koji rade na procesima usmjerena ka poboljšanju statusa osoba s invaliditetom. Napravljen je iskorak u uspostavljanju socijalnog dijaloga između predstavnika vlasti i nevladinih organizacija, kao i drugih interesnih strana o platformi deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije, identifikaciji dobre prakse i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini putem inkluzije. Ovaj događaj je početak aktivnosti projekta “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“ koji će se implementirati u periodu od 2016 – 2018 godine.

Uz podršku Češke razvojne agencije, projekat implementira Češka nevladina organizacija People in need, uz saradnju sa USAID-om i partnerima: Savez Sumero, udruženje Zajedno Banja Luka i Udruženje Sunce Mostar.

U Bosni i Hercegovini osobe sa intelektualnim poteškoćama i drugim oblicima invaliditeta još uvijek se smještaju u institucije azilnog tipa, gdje nemaju adekvatnu njegu, odvajaju se od društva i ne daje im se prilika da se razviju do svog punog potencijala.  U BiH postoji šest ustanova za zbrinjavanje osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju, u kojima je smješteno 2000 ljudi, od kojih je 120 maloljetne djece. Ove ustanove su prebukirane, što korisnicima onemogućava terapeutski rad.

Promicanje socijalne uključenosti i poštivanje ljudskih prava ključna je komponenta članstva u Evropskoj uniji. Razvoj socijalnih usluga u zajednici, kao alternative stacionarnim ustanovama, je od ključnog značaja za postizanje smislene socijalne inkluzije. Socijalna inkluzija podrazumijeva stvarnu i aktivnu participaciju osoba s intelektualnim psihosocijalnim teškoćama u aktivnostima zajednice čime će pridonositi vlastitom razvoju ali i razvoju same zajednice.