Naslovnica Sumero aktivnosti Prevencija profesionalnog sagorijevanja za bolju podršku osobama sa invaliditetom

Prevencija profesionalnog sagorijevanja za bolju podršku osobama sa invaliditetom

Burnout sindrom ili sindrom sagorijevanja je stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim i dugotrajnim stresom. Burnout sindrom smanjuje produktivnost i iscrpljuje energiju te ostavlja na osobu osjećaj bespomoćnosti, beznadnosti i ogorčenosti. Osoba se osjeća kao da nema više što dati te da više nema smisla truditi se kako bi napredovala.

Kako su danas svi, pa i naši zaposlenici izloženi stresnim faktorima tokom rada, organizovali smo radionicu koja je imala za cilj postići opuštenu atmosferu u okviru radnog kolektiva, te na taj način olakšati napetost i stres. Društveni kontakt je prirodni lijek za stres, a posebno za burnout. Važno je razviti radnu atmosferu sa kolegama u timu, i imati osobu od povjerenja sa kojom možemo podijeliti svoje teškoće. Pored toga, poticanje dobrih poslovnih odnosa je od izuzetne važnosti.

Kroz radionicu se nastojala uspostaviti zabavna atmosfera koja zbližava zaposlenike, kako bi ih se potaklo na jačanje kolegijalnih odnosa. Kada osobe dobro sarađuju u timu, i kada se mogu osloniti jedni na druge, kolege im mogu pomoći da usmjerite pažnju na svoje snage, a ne na nedostatke, posebno u situacijama burnouta.

Radionicu je moderirala Sabina Mašić dipl.socijalna pedagogica, a učesnici su kroz raznolike aktivnosti iskazali svoju kreativnost, vještine improvizacije i vježbali tehnike relaksacije.

Radionica je organizovana u okviru USAID/Inspire Programa zaštite ljudskih prava.