Naslovnica Sumero aktivnosti Predstavnici Sumera učestvovali na međunarodnoj konferenciji o pravima osoba s intelektualnim teškoćama...

Predstavnici Sumera učestvovali na međunarodnoj konferenciji o pravima osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom ”Šta poslije?”

Predstavnici Sumera su uzeli učešće na međunarodnoj konferenciji o pravima osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom ”Šta poslije?” koja se održala 16.maja u Beogradu.

U svom izlaganju, direktor Sumera, Haris Haverić je prenio iskustva u uspostavi i uspješnim rezultatima programa ”Život u zajednici” sa posebnim osvrtom na razvijene servise podrške stanovanja u lokalnim zajednicama širom BiH.

Cilj ove značajne konferencije je bio da se skrene pažnja javnosti i predstavnika vlasti da osobe sa smetnjama u razvoju ostaju bez trajnog zbrinjavanja i podrške uslijed nemogućnosti roditelja i društva da se o njima staraju i organizuju adekvatnu podršku u lokalnim zajednicama u Srbiji.

Rješavanjem ovog životnog problema modelom stanovanja u zajednici uz podršku ili drugim sličnim modelima, pokrenuo bi se prijeko potreban proces deinstitucionalizacije, poštovanje osnovnih ljudskih prava i iznalaženje najboljih oblika podrške za život unutar zajednice u zavisnosti od individualnih potreba osoba s intelektualnim teškoćama. Na konferenciji je pored predstavnika lokalnih i državnih vlasti Beograda i Republike Srbije prisustvovao i Ataše za socijalnu politiku Republike Austrije gdin. Manuel Aigner.