Home Sumero aktivnosti Otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Bugojnu

Otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Bugojnu

6
0

27 Marta je u prostorijama Udruženja roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima s posebnim potrebama “Leptir” u Bugojnu otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Centar je otvoren u okviru projekta “Osnaživanje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom u BiH“ koji, uz finansijsku podršku Misije USAID-a i Američkog naroda u našoj zemlji, provodi Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO.

Ploču na ulazu u novootvoreni Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom otkrili su Biserka Božić, predsjednica Udruženja “Leptir”, najmlađi korisnik ovog udruženja 7-godišnji Mirnes Karašin i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Realizacija projekta u “Leptiru” počela je prije tri mjeseca a dosad je uključeno 20 korisnika -osoba sa intelektualnim poteškoćama, starijih od 18 godina, kao i njihovi roditelji. Cjelokupan projekt bit će implementiran u naredne dvije godine.

Mogu kazati da je ovo udruženje izraslo u nešto što može biti primjer čitavoj BiH. Jedno veliko hvala svim ljudima koji su pomogli, posebno našim američkim prijateljima koji su krenuli u ovaj veoma značajni dvogodišnji projekt.

Vjerujem da ćemo na kraju postati jednaki u društvu i da smo na ovaj način stvorili topliji ambijent i preduslove da se naš grad i naši građani malo više okrenu prema ovim ljudima. Ne traže oni puno. Oni samo hoće da svi imamo jednaka prava u svom gradu i svojoj državi, naglasio je načelnik Ajkunić.