Naslovnica Sumero aktivnosti Novoimenovani direktor Centra za socijalni rad Zenica, Nebojša Nikolić ugostio predstavnike Sumera

Novoimenovani direktor Centra za socijalni rad Zenica, Nebojša Nikolić ugostio predstavnike Sumera

Nebojša Nikolić novi je direktor JU Centar za socijalni rad Zenica. Ova javna ustanova je aktivni sudionik procesa deinstitucionalizacije i razvoja servisa podrške za osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici. Direktor Sumera, Haris Haverić je tokom sastanka predstavio dosad postignute rezultate u razvoju socijalnih usluga za osobe s invaliditetom na području Grada Zenica. Razvoj savremenih modela socijalnih usluga dobija sve veću podršku i dinamiku. Ključna je saradnja vladinog i civilnog sektora, kao i podrška koju pruža USAID kroz Program program podrške marginaliziranim grupama te Češka razvojna agencija kroz projekat “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH”.

Od marta 2015. godine, izvršena je deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije ukupno 20 osoba. Gospodin Nikolić izrazio je punu podršku i izrazio spremnost za nastavak uspješne saradnje na razvoju socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Sumero i Centar za socijalni rad Zenica, kao partner i prijatelj procesa deinstitucionalizacije, u narednom periodu će zajednički raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u društvo, smanjivanju predrasuda, unapređenju usluga i nadzora te stavljanju pitanja osoba s invaliditetom u fokus javnosti.

Prethodni članakProces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom dobija podršku i Češke razvojne agencije
Naredni članakKOMORA sanitarnih inžinjera i SUMERO potpisali strateški sporazum o saradnji