Home Sumero aktivnosti Novoimenovani direktor Centra za socijalni rad Zenica, Nebojša Nikolić ugostio predstavnike Sumera

Novoimenovani direktor Centra za socijalni rad Zenica, Nebojša Nikolić ugostio predstavnike Sumera

10
0

Nebojša Nikolić novi je direktor JU Centar za socijalni rad Zenica. Ova javna ustanova je aktivni sudionik procesa deinstitucionalizacije i razvoja servisa podrške za osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici. Direktor Sumera, Haris Haverić je tokom sastanka predstavio dosad postignute rezultate u razvoju socijalnih usluga za osobe s invaliditetom na području Grada Zenica. Razvoj savremenih modela socijalnih usluga dobija sve veću podršku i dinamiku. Ključna je saradnja vladinog i civilnog sektora, kao i podrška koju pruža USAID kroz Program program podrške marginaliziranim grupama te Češka razvojna agencija kroz projekat “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH”.

Od marta 2015. godine, izvršena je deinstitucionalizacija i prevencija institucionalizacije ukupno 20 osoba. Gospodin Nikolić izrazio je punu podršku i izrazio spremnost za nastavak uspješne saradnje na razvoju socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Sumero i Centar za socijalni rad Zenica, kao partner i prijatelj procesa deinstitucionalizacije, u narednom periodu će zajednički raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u društvo, smanjivanju predrasuda, unapređenju usluga i nadzora te stavljanju pitanja osoba s invaliditetom u fokus javnosti.