Naslovnica Sumero aktivnosti Ministrica Dautbegović: Osobe s poteškoćama u razvoju imaju pravo na izbor

Ministrica Dautbegović: Osobe s poteškoćama u razvoju imaju pravo na izbor

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Adnan Podžo obišli su danas nove prostorije Centra za podršku životu u zajednici osoba s invaliditetom, koji je prije nepuna dva mjeseca otvorio Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama “Sumero”. Ovom prilikom, ministricu je sa ovim multifunkcionalnim centrom, koji se nalazi u Donjem Hotonju, upoznao direktor ove organizacije Haris Haverić.

“Riječ je o centru koji se prostire na 550 metara kvadratnih, a pored stambenih jedinca koje su opremljene po evropskim standardima,  u njemu se nalaze sale za edukaciju, plastenik u svrhu profesionalne rehabilitacije i ostali neophodni sadržaji za rad sa osobama sa invaliditetom”, pojasnio je direktor Haverić.

Po njegovim riječima sa korisnicima će raditi stručnjaci različitih profila, a u centru će biti uposleno šest do sedam osoba.

“Posebno nam je drago što nas je danas posjetila ministrica Dautbegović koja se direktno s našim korisnicima usluga mogla upoznati sa načinima rada udruženja. Vrlo nam je važno da resorno ministarstvo prepozna značaj našeg udruženja kao pružaoca usluga za stanovanje u zajednici, kako bi osobe sa intelektualnim teškoćama imale priliku da ostanu, ali i da opstanu u svojoj lokalnoj zajednici, u ovome slučaju u Kantonu Sarajevo”, istakao je direktor Haverić te dodao kako je ovo jedinstvena prilika da pokažemo svijetu, ali i nama samima da ovu populaciju shvatamo kao punopravne građane našeg društva.

Nakon obilaska ministrica Dautbegović održala je sastanak sa direktorom Haverićem i njegovim saradnicima na kojem je najavila da će u narednom periodu nastojati ne samo podržati postojeće programe stanovanja u zajednici osoba sa invaliditetom, nego ih i proširiti.

“Sasvim je jasno da namjena Centra nije dugoročno zbrinjavanje osoba s poteškoćama u razvoju nego njihova profesionalna rehabilitacija, edukacija i prekvalifikacija”, naglasila je ministricaDautbegović te kazala kako je vrlo važno da svi shvate kako ne treba imati nikakve predrasude prema njima.

“Ono što im normalan život često otežava jesu pogrešni stavovi i predrasude koje drugi imaju prema njima i njihovim mogućnostima, a mi ćemo nastojati da to promijenimo, jer i oni imaju pravo izbora, te ukoliko žele samostalno živjeti onda im to trebamo i omogućiti”, potcrtala je ministrica Dautbegović.

Izgradnju “Sumero” Centra za podršku osobama s invaliditetom pomoglo je dvadesetak donatora, a ukupna vrijednost projekta je oko 540.000 KM.