Naslovnica Sumero aktivnosti Ministarstvo podržava rad ustanove socijalne zaštite

Ministarstvo podržava rad ustanove socijalne zaštite

Ministarstvo podržava rad ustanove socijalne zaštite „Sumero centar za podršku osobama sa invaliditetom“

Život u lokalnoj zajednici osoba sa intelektualnim teškoćama tema je o kojoj je danas ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović razgovarala sa direktorom Saveza organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama „SUMERO“ Harisom Haverićem.

Ovom prilikom, direktor Haverić je upoznao ministricu Dautbegović sa dosadašnjim iskustvima na poboljšanju kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa intelektualnim teškoćama s ciljem uspostave novih modela podrške koji će ovoj populaciji omogućiti uključenost u zajednicu.

„S tim u vezi, ‘SUMERO’ je uspostavio ustanovu socijalne zaštite ‘Sumero centar za podršku osobama sa invaliditetom’ u kojoj se vrši socijalno i zdravstveno zbrinjavanje ovih osoba, osposobljavanje za samostalni život i rad prema preostalim sposobnostima i interesovanjima te brojne druge usluge za njihovo sveobuhvatno zbrinjavanje i podršku životu u lokalnoj zajednici“, objasnio je Haverić.

Ministrica Dautbegović je podržala rad ovako organizovane ustanove, kao i djelovanje Saveza organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama.

Razgovano je i o prijedlogu „SUMERO“-a za potpisivanje sporazuma o saradnji između resornog ministarstva i „Sumero centar za podršku osobama sa invaliditetom“.

Izvor: Vlada KS