Naslovnica Sumero aktivnosti Ministar Delić s predstavnicima organizacija People In Need i Sumero dogovorio prve...

Ministar Delić s predstavnicima organizacija People In Need i Sumero dogovorio prve korake za izradu strategije deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u radnu posjetu primio je danas predstavnike Saveza Sumero i People in Need, organizacije koja baštini tradiciju djelovanja u Bosni i Hercegovini već 30 godina. Nastala je kao volja i nastojanje mladih entuzijasta iz Europe koji su tokom agresije ušli u opkoljeno Sarajevo da pomognu građanima, a od tada do danas razvila se u međunarodnu organizaciju koja djeluje u dvadesetak zemalja svijeta. Već izvjesno vrijeme People in Need radi razvojne projekte u BiH, a u okviru nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku svoju podršku usmjerili su u oblast socijalne politike, preciznije na proces deinstitucionalizacije i omogućavanja boljih uslova života za osobe sa invaliditetom.

Kako su istakli na samom sastanku, dobru saradnju su već ostvarivali sa predstavnicima sektora socijalne zaštite u Ministarstvu, a jedan od važnijih na kojima su radili je i Strategija deinstitucionalizacije koja je istekla i koju treba uraditi ponovo.

„Meni je drago da imamo interes domaćih i međunarodnih organizacija da zajedno radimo na projektima i aktivnostima koje unaprjeđuju kvalitet života bilo koje grupe građana koji su u našoj nadležnosti. People in Need i Sumero imaju dugu praksu u oblasti podrške osobama sa invaliditetom i njihovog aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice. Njihova znanja i iskustva nama su dragocjena i vjerujem da će naše partnerstvo dovesti do realizacije konkretnih koraka kao što je, kako smo se danas dogovorili, izrada nove Strategije deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom i njihove inkluzije u život lokalnih zajednica“, izjavio je ministar.

Tim Jenkins, regionalni predstavnik za Zapadni Balkan organizacije People in Need, kao i njegova saradnica Sanja Lepić iskazali su čvrsto opredjeljenje da se krene u izradu ove Strategije, te će u saradnji sa Savezom Sumero pripremiti prvi protokol koji bi trebao biti mapa puta za daljnju realizaciju i samu izradu ove sektorske strategije.

„Ja sam tek nedavno stigao u BiH i drago mi je što nas dvojica naša putovanja počinjemo zajedno. Sretni smo što vidimo volju i opredjeljenje za saradnjom i pripremom prvih koraka u izradi Strategije koja je ključ za rješavanje pitanja zapošljavanja i drugih pitanja vezanih za izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom sa mogućnostima ostalih građana“, kazao je, između ostalog, Jenkins.

Ministar Delić dogovorio se sa predstavicima People in Need i Sumera da u naredne dvije sedmice spreme protokol kao prvi korak u pripremi Strategije deinstitucionalizacije, što će biti smjernica Ministarstvu za daljnje korake u njenoj izradi.