Naslovnica Sumero aktivnosti Jačanje procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom je neophodno i obavezno kako u...

Jačanje procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom je neophodno i obavezno kako u Kantonu Sarajevo tako i u cijeloj BiH

Zaključak je to radionice “Osnaživanje procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo”, koju je 20. i 21. marta u Konjicu organizirao Savez organizacija za podrškuosobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH Sumero.

Cilj tog skupa bio je povećati svijest aktera koji su direktno uključeni u proces deinstitucionalizacije o važnosti jačanja tog procesa, ali i ukazati na predrasude prema osobama s intelektualnim teškoćama u bh. društvu.

Radionica je okupila predstavnike kantonalnih ministarstava za socijalnu zaštitu i ustanova socijalne zaštite koji su ključni akteri u unaprjeđenju i razvoju procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom. Prezentirani su im pozitivni primjeri osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta koje, uz adekvatnu podršku, mogu biti funkcionalne i izvan ustanova zatvorenog tipa.

Deinstitucionalizacija je proces koji označava povratak osoba iz institucija u lokalne zajednice, posebno organizirane stambene zajednice u kojima živi najviše pet osoba. U tim zajednicama osobe s poteškoćama imaju adekvatnu podršku, ali im se kroz programe osnaživanja, edukacije i društvene rehabilitacije vraća i određeni stepen samostalnosti, uključenosti u društvene tokove, te pružaju prilike za novi početak.

U zavodima i ustanovama zatvorenog tipa u Kantonu Sarajevo trenutno je smješteno oko 580 osoba s intelektualnim teškoćama, koji bi potencijalno mogli biti funkcionalni i u svojoj lokalnoj zajednici, uz adekvatne servise podrške.

Sumero je još 2011. godine otvorio prve stambene zajednice za “Stanovanje uz podršku” u Sarajevu, dok je sam proces deinstitucionalizacije odnosno izmještanja osoba s intelektualnim teškoćama iz zavoda u lokalne stambene zajednice u Kantonu Sarajevo u pravom smislu zaživio 2017. godine, nakon potpisivanja sporazuma među nadležnim institucijama.

Proces deinstitucionalizacije provodi se i u ZDK, USK, SBK i HNK, a dosad je 80 osoba iz zavoda i ustanova prebačeno u posebne lokalne stambene zajednice.

Proces deinstitucionalizacije realizira se uz podršku USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i drugih donatora a, kako je istaknuto tokom radionice, više bi trebale da se uključe i državne institucije.