Naslovnica Sumero aktivnosti Inicijativa za izmjene zakonske regulative u pogledu prava na poslovnu sposobnost u...

Inicijativa za izmjene zakonske regulative u pogledu prava na poslovnu sposobnost u skladu sa Članom 12. Konvencije UN-a

Radionica se održala u hotelu Jadran, Neum, u trajanju od 09. do 11. septembra 2015. godine.

Bavila se pitanjima poslovne sposobnosti i deinstitucionalizacije, sa posebnim osvrtom na osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama.
Učesnici su radom u grupama iznijeli svoje prijedloge izmjena postojećih zakona kako bi oni bili u skladu sa Konvencijom UN-a, a sve u cilju poboljšanja položaja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Radionica je dio projekta PERSON, „Partnerstvo za osiguranje reforme podrške u drugim narodima“ kojeg implementiraju: National University of Ireland, MDRI-S, RUSIHAK Turska, ISDY Kosovo, The Shine Hrvatska i Savez Sumero FBiH. Projekat PERSON ima za cilj povećati sudjelovanje civilnog društva u zakonodavnim i političkim reformama o poslovnoj sposobnosti kako bi se osigurala provedba Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Projekat doprinosi podizanju svijesti predstavnika vlasti i šire društvene zajednice o važnosti i potrebi reforme zakonodavstva u dijelu oduzimanja poslovne sposobnosti.