Naslovnica Životne priče Futsal reprezentativke Vesna Mišić i Amerisa Sarić: Sa svakom novom pobjedom pomjeramo...

Futsal reprezentativke Vesna Mišić i Amerisa Sarić: Sa svakom novom pobjedom pomjeramo granice

Bosanskohercegovačka futsal reprezentacija osvojila je nedavno zlatnu medalju na svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Berlinu. U finalnoj utakmici djevojke su savladale Hong Kong rezultatom 3:1. Od tri postignuta gola, dva su dale Vesna i Amerisa koje su višegodišnje korisnice Sumero programa Život u lokalnoj zajednici.

Ovo nije prvi put da su nas reprezentativke obradovale sjajnim rezultatima. Vesna je sa još dva Sumero fudbalska asa kao dio sportske ekipe Oaza osvojila bronzanu medalju na Malmo Open 2023., jednoj od najvećih međunarodnih sportskih manifestacija za osobe sa invaliditetom koja se održala u februaru ove godine.

”S obzirom na to da redovno treniram fudbal u udruženju Oaza pružila mi se prilika da odem na specijalnu Olimpijadu koja se održala u Berlinu prošlog mjeseca. Rezultati moga truda bili su vidljivi na terenu, te sam tako dala dva gola. Zlatna medalja mi je dala vjetar u leđa kao i motivaciju da se nastavim sa treningom u želji za novim pobjedama”- objasnila je Vesna uz napomenu da joj podrška i treninzi sa kolegama pomažu u postizanju forme, a jedna od njih je i Amerisa Šarić iza koje također stoje odlični sportski rezultati.

Dvedesetčetverogodišnja Vesna je nakon odrastanja u SOS dječijem selu i boravka u Kući za mlade prije pet godina postala korisnica Sumero usluga programa Život u lokalnoj zajednici uz podršku kojeg podržava i USAID kroz njihov Program podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE. Uspješna je sportistkinja u stonom tenisu i fudbalu, te je kao članica Specijalne Olimpijade BiH išla na Olimpijske igre u Abu Dhabi.

Iako je Vesna po struci kuhar, ove godine je zavrsila prekvalifikaciju za reklamnog grafičara u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje. Takođe je zavrsila i IT kurs u Nahli, te se nada kako će joj nova znanja i vještine značajno pomoći u sticanju radnog iskustva uz mogućnost zaposlenja.

”Ne mogu zamisliti život bez sporta, ali vrijedno radim i na svom ličnom razvoju kako bi se mogla zaposliti i realizirati planove za budućnost. Vjerujem da ću ih ostvariti uz podršku koju dobivam od Sumera, ali i od svojih kolega, udruženja Oaza i od zajednice u kojoj živim” – istakla je Vesna pokazujući sa Amerisom, zlatne medelje sa Specijalne olimpijade u Berlinu.

Amerisa Sarić je nakon boravka u domu Nahorevo 2018. godine počela živjeti u lokalnoj zajednici. Aktivno se bavi košarkom i fudbalom, a zahvaljujući pruženoj podršci asistenata razvila je vještine potrebne za samostalan život među kojima je i samostalan odlazak na treninge.

‘’Bavljenje košarkom i fudbalom mi je omogućilo da steknem nove prijatelje, ali i mogućnost za iskustva poput putovanja avionom i u inostranstvo. Uživam u druženjima i zahvalna sam Sumeru na prilici da pokažem šta mogu’’- rekla je Amerisa koja kao veoma vedra osoba uvijek suigrače dodatano motivira svojim iskrenim osmijehom.  

„Tekst je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj tekst je isključiva odgovornost Saveza Sumero i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država“.