Home Životne priče Emina Bahić: Dobila sam šansu da živim samostalno i pomažem drugima

Emina Bahić: Dobila sam šansu da živim samostalno i pomažem drugima

17
0

Kroz program ‘’Život u lokalnoj zajednici uz podršku’’ Savez Sumero pruža mogućnost za samostalan život za preko 150 osoba koje pored osiguranog smještaja učestvuju u brojnim aktivnostima lokalnih zajednica, te kroz razne vidove stručne podrške usvajaju nove vještine i profesionalne kompetencije.

Među njima je i Emina Bahić, koja se uključila u Sumero program nakon saobraćajne nesreće. Uz podršku osoba iz okruženja Emina je istraživala, edukovala se o svom stanju i u konačnici uspešno prevazišla sve izazove. Danas, svojim primjerom i angažmanom kao samozastupnica Sumero pruža podršku drugima u programu ‘’Život u lokalnoj zajednici’’ i aktivno radi na ostvarenju svojih planova za budućnost.

U razvoju ovog programa aktivno učestvuju Centri za socijalni rad, pa je zahvaljujući informacijama i savjetu socijalne radnice Emina saznala za Sumero i priliku da živi samostalno uz podršku koja se pravi prema induvidualnom programu za svaku osobu koja se pridruži Sumero porodici.

Za Eminu njeni prijatelji i ostali korisnici Sumero programa kažu da je izuzetno vedra osoba koja voli da uči, ali i podučava druge. Većinu vještina je stekla kroz samoučenje, a omiljene oblasti su joj programiranje i strani jezici. Zahvaljujući podršci u segmentu profesionalne rehabilitacije unutar programa Sumero nedavno je dobila i certifikat za tehniku nadogradnje noktiju pri Frizersko-kozmetičkoj akademiji Brezar.

‘’Sumero program mi je pružio priliku da steknem i iskoristim svoje znanje, zaradim i pri tome pomognem drugima da nauče nešto novo i ostvare preduslove za novi početak kakav je meni pružen. Rado dijelim svoje znanje sa svima i pokazujem na svom primjeru kako postoje različite budućnosti, mi samo trebamo odabrati pravi put. Dobila sam šansu da živim samostalno i pomažem drugima.’’- kaže Emina pokazujući jedan od svojih certifikata.

Emina je i velika zaljubljenica u umjetnost. Trenutno je u pripremi za izložbu svojih slika, a samostalno održava Art radionice ostalim korisnicima programa Sumero. Zbog velikog interesovanja iz okoline odlučila je da neke od slika prodaje, te time dodatno osigura sredstva za nabavku slikarskog materijala i financira dalje aktivnosti za budućnost. Njene umjetničke radove možete pogledati na linku. Pored art radionica Emina za svoje kolege iz programa Sumero organizira i radionice engleskog jezika.

‘’Slikanje mi je u genima, moj prvi rad je objavljen na naslovnoj strani časopisa Behar kada sam pohađala osnovnu školu, a tema je bila jesen. Najviše volim slikati prirodu, trenutno pripremam radove za prvu samostalnu izložbu. Predajem i engleski jezik u okviru programa, pa nekako nastojim uvijek približiti sadržaj kroz slike i prikazati ga na zabavan način. Slikanje zbližava ljude i jedan je poseban vid terapije.’’- objašnjava Emina pokazujući jednu od fotografija sa art radionice.

Biti samozastupnik za Eminu je veoma važan zadatak i vidi tu ulogu kao mogućnost da pomogne svima koji prolaze kroz brojne izazove sa kojima se danas suočavaju osobe s invaliditetom. Podrška je jedna od ključnih karika za samostalan život, te se kroz nju otvaraju sve ostale opcije za vlastiti napredak i samoostvarenje.

‘’Otvoreno govorim o svojim iskustvima osobe s invaliditetom. Kao samozastupniku važno mi je da govorim o problemima, ali i rješenjima. Ono što često naglašavam jeste da ne trebamo gledati unazad nego unaprijed. Možemo biti sretni i sa sitnicama, a važno je u konačnici biti dobar čovjek’’- naglašava Emina.

Program ”Život u lokalnoj zajednici” je uveden u 10 lokalnih zajednica, 4 kantona u Federaciji BiH unutar kojih su razvijeni servisi podrške za 150 osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta. Unutar programa trenutno je dostupno 40 stambenih jedinica u 10 gradova.

Tekst je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj tekst je isključiva odgovornost Saveza Sumero i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.