Naslovnica Sumero aktivnosti Direktorica Mental Health Initiative, Judith Klein posjetila SUMERO

Direktorica Mental Health Initiative, Judith Klein posjetila SUMERO

Direktorica Mental Health Initiative, Judith Klein i Predsjednica udruge za promicanje inkluzije iz Zagreba, prof.dr.sc. Borka Teodorović posjetili su Sumero centar za podršku osobama s invaliditetom u Sarajevu. Prijem je upriličen od strane Sumero Kluba za samozastupanje te programskih timova Sumero centra za podršku.

Tom prilikom predstavljeni su dosadašnji rezultati na razvoju programa ”Život u lokalnoj zajednici” za osobe s intelektualnim teškoćama. Predstavili smo i ostale programske aktivnosti usmjerene na razvoj vještina za samostalno življenje, profesionalno osposobljavanje i samozastupanje.

Mental Health Initiative, koji je dio Open Society Foundations (OSF) svjetskog Programa zdravlja, kroz projekte koje implementira Sumero već nekoliko godina podržava proces deinstitucionalizacije (DI) u BiH. Do danas je u okviru DI procesa za 55 osoba omogućen život u lokalnoj zajednici uz podršku nakon povratka iz institucija zatvorenog tipa ili prevencije smještaja u takve ustanove.

Udruga za promicanje inkluzije iz Zagreba potiče i podržava DI proces u Hrvatskoj i regiji te nastoji razvijati modele stručnih službi podrške u zajednici. Iskustva i pozitivne prakse ove organizacije, stručna i ljudska podrška tima koji vodi prof.dr.sc. Borka Teodorović, dali su značajan doprinos kreiranju okvira procesa deinstitucionalizacije u BiH.

Razvoj servisa podrške u zajednici, kao alternative stacionarnim ustanovama, od ključnog je značaja za postizanje smislene socijalne inkluzije, što podrazumijeva stvarnu i aktivnu participaciju osoba s intelektualnim teškoćama u aktivnostima zajednice čime će pridonositi vlastitom razvoju, ali i razvoju same zajednice.

Prethodni članakSumero samozastupnici nastavljaju sa časovima engleskog jezika
Naredni članakSumero gost na treningu Fudbalske reprezentacije BiH