Naslovnica Sumero aktivnosti ”Briga o sebi i sindrom pregorijevanja” – novi ciklus edukacije za asistente...

”Briga o sebi i sindrom pregorijevanja” – novi ciklus edukacije za asistente u stambenim zajednicama Sumero u Zenici

U saradnji sa JU Centar za mentalno zdravlje Zenica,  započeo je ciklus edukativnih radionica koje za cilj imaju jačanje kapaciteta asistenata stambenih zajednica Sumero u stresnim situacijama.  Profesionalno pregorijevanje je izazov koji može ostaviti ozbiljne posljedice na pojedinca, ali rješenja postoje. Asistenti stambenih zajednica Sumero u Zenici narednih sedmica prisustvovat će ciklusu radionica koje vode doc. dr. Halima Hadžikapetanović, spec. psihijatar i Mr. sc. Tajib Babić, dipl. Psiholog, ispred Centra za mentalno zdravlje Zenica.

Prva radionica organizirana je u prelijepom ambijentu stambene zajednice Sumero u Nemili. Savez Sumero implementira ovu aktivnost u okviru svog jednogodišnjeg projekta  ”Jačanje procesa deinstitucionalizacije i servisi podrške u lokalnim zajednicama”, koji podržava Američka agencija za razvoj i saradnju (USAID).

Ovaj projekat je dio procesa koji treba pokazati da se kvalitetne, inkluzivne, sveobuhvatne, održive i isplative usluge u zajednici mogu i trebaju razviti kao alternative stacionarnom institucionalnom smještaju.