Naslovnica Životne priče Ahmo Bajramović: Od institucije do samostalnog života uz podršku

Ahmo Bajramović: Od institucije do samostalnog života uz podršku

Mjesec maj za korisnike socijalnih usluga u Programu stanovanje uz podršku je uvijek pun brojnih dešavanja. Posebno mu se raduju jer uređuju svoje stanove i sa komšijama čiste prostor oko zgrada, uživaju u druženju na otvorenom i sadnji biljaka kao i ostalim aktivnostima unutar programa.

Također, 5.maja kao i svake godine, obilježili smo Evropski dan samostalnog života iako se osobe s invaliditetom u našem društvu još uvijek suočavaju sa diskriminacijom i predrasudama u svim sferama života. Samostalan život uz osiguran pristup svim uslugama i jednake mogućnosti za participaciju u lokalnoj zajednici je svakako jedno od prava zagarantovano Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina.

Koliko je značajno imati slobodu izbora kao što je uživaju ostali ljudi, te imati kontrolu nad svojim životom i biti dijelom svoje zajednice dokazuje priča o Ahmi Bajramoviću, korisniku Sumero Programa Život u lokalnoj zajednici uz podršku.

Ahmo je rođen kao drugo dijete u porodici sa veoma teškom socijalnom situacijom, te je zbog toga smješten u Dom za nezbrinutu djecu gdje je verifikovan kao osoba sa smetnjama u razvoju i nije pohađao školu. Od 1974. boravio je u Zavodu za zaštitu djece i omladine Pazarić, ali je dobio priliku da 2016. godine počine njegov put deinstitucionalizacije i samostalnog života uz podršku. Trenutno živi sa dva cimera u kući koja se nalazi u prigradskom naselju Zenice. Budući da njihov dom posjeduje veliko dvorište, voćnjak i plastenik, Ahmo se sa cimerima ima priliku baviti uzgojem biljaka i voća.

Pored toga što je izuzetno vrijedan i pedantan u obavljanju zadataka, Ahmo važi za veselu osobu sa izuzetnim manirima, pa ga svi simpatišu i vole.
‘’Uživam u druženju sa mojim cimerima i komšijama. Posebno volim kuhati i veliki sam zaljubljenik u automobile’’- kaže Ahmo naglašavajući kako mu mnogo znači život van institucije i sloboda da može sam isplanirati svoj dan.

Ahmo je i prava inspiracija za nove korisnike u Programu Život u lokalnoj zajednici uz podršku jer im rado pomaže savjetima i uvijek sa sobom donese dobro raspoloženje. Aktivnosti i samostalan život osoba s invaliditetom u sklopu ovog programa ne bi bio moguć bez podrške donatora među kojima je i USAID kroz njihov Program podrške zaštiti ljudskih prava INSPIRE.
Program ”Život u lokalnoj zajednici” je uveden u 10 lokalnih zajednica, 4 kantona u Federaciji BiH unutar kojih su razvijeni servisi podrške za 150 osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta. Unutar programa trenutno je dostupno 40 stambenih jedinica u 10 gradova.

„Tekst je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj tekst je isključiva odgovornost Saveza Sumero i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država“.

Prethodni članakPosjeta ministra rada i socijalne politike FBiH
Naredni članakMinistar Delić s predstavnicima organizacija People In Need i Sumero dogovorio prve korake za izradu strategije deinstitucionalizacije osoba sa invaliditetom